Akcesoria kuchenne - niezbędnik każdego kucharza
W ostatnim czasie gotowanie stało się dla wielu osób nie tylko codziennym obowiązkiem, ale też nową pasją, na którą mają znacznie więcej czasu. Coraz chętniej sięgamy dziś po nowe przepisy, nieznane dotąd produkty spożywcze, a także dbamy o wyposażenie kuchni, gdzie oprócz najczęściej używanych garnków czy patelni znajdziemy też nowoczesne akcesoria kuchenne.
Nie od dziś wiadomo, że sprzęt kuchenny nie zastąpi w pełni umiejętności samego kucharza, ale może bardzo pomóc w czasie kulinarnych zmagań. Warto też mieć pod ręką rozmaite mniejsze przybory kuchenne, które przydadzą się nam nie tylko w czasie samego gotowania, ale także do właściwego przechowywania gotowych dań.
Popularne akcesoria kuchenne
To, co przychodzi nam na myśl, gdy chcemy rozpocząć swoją kulinarną przygodę to przede wszystkim dobrej jakości sprzęt, jak piekarnik, mikser, kuchenka gazowa lub płyta elektryczna. Ale to nie wszystko, co może nam się przydać, gdy chcemy rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Warto też wyposażyć się w akcesoria kuchenne, które zdecydowanie ułatwią nam przygotowywanie rozmaitych pyszności dla rodziny i przyjaciół. Oto, co warto mieć w swojej kuchni i co znajdziemy między innymi w ofercie sklepu Kaufland (https://www.kaufland.pl/asortyment/spice-soul.html):
- - pojemniki do przechowywania jedzenia - najlepsze będą te, które nadają się zarówno do lodówki, jak i zamrażarki,
- - naczynia do serwowania wytrawnych dań i deserów,
- - deski do krojenia - jeśli wybierzemy te bardziej dekoracyjne, będą mogły służyć do podawania zimnych przekąsek lub ciast,
- - przybory, takie jak łyżki, chochle, szczypce, łopatki, mieszadła.
Z ich pomocą przygotowywanie nawet kilku dań jednocześnie będzie proste i przyjemne. Gotowanie nie będzie przysparzało dodatkowych problemów, ale będzie kojarzyło się ręcz z odpoczynkiem i sposobem na odstresowanie.
Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne?
Jeśli do tej pory nie udało nam się zgromadzić potrzebnych akcesoriów kuchennych, może to w każdej chwili nadrobić. W sklepach bardzo często znajdziemy przybory wykonane z drewna - to właśnie ich najczęściej używały nasze mamy i babcie. Drewniane wyposażenie faktycznie jest ponadczasowe i świetnie nadaje się do kontaktu z żywnością. Musimy jednak pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji.
- - Drewno przed pierwszym użyciem warto zaimpregnować olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek.
- - Tego typu przedmioty należy myć zaraz po ich użyciu. Nie możemy ich jednak wkładać do zmywarki, bo silne detergenty i gorąca woda mogą uszkadzać naturalny surowiec.
- - Drewno może pochłaniać zapachy pochodzące z jedzenia - ale to też nie problem, bo usuniemy je wcierając w powierzchnię łyżki lub łopatki sok z cytryny.
Akcesoria kuchenne z silikonu
Kolejnym materiałem, z jakiego tworzy się często używane dziś akcesoria kuchenne jest silikon. Takie przybory są miękkie i znacznie bardziej bezpieczne dla garnków o delikatnych powłokach. Dzięki temu nie zarysujemy i nie uszkodzimy nawet bardzo delikatnej powierzchni. W ich przypadku również warto pamiętać o kilku zasadach.
- - Akcesoria silikonowe możemy myć w zmywarce - są bowiem odporne zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury.
- - Należy je czyścić zaraz po użyciu, w ten sposób zapobiegniemy pochłanianiu zapachów i odbarwieniom.
- - Do mycia najlepiej używać delikatnych gąbek, aby nie uszkodzić struktury materiału.
Akcesoria, których używamy na co dzień w kuchni mogą nam pomóc w czasie gotowania - zapomnimy dzięki nim o przypalonych sosach, zniszczonych garnkach lub marnowaniu żywności. Od teraz przygotowywanie posiłków może być szybkie i sprawiać ogromną przyjemność nie tylko nam, ale też i pozostałym domownikom, którzy z przyjemnością wcielą się w rolę wymagających kulinarnych testerów smaku.
Artykuł partnera
Komentarze (0)