Ciasta na szybko? Te wskazówki pomogą ci zyskać na czasie podczas przygotowania deseru!
Planowałaś spędzić popołudnie na leniwym oglądaniu filmów, a tymczasem znajomi zadzwonili, że niedługo do ciebie wpadną… Chciałabyś zaskoczyć ich nietuzinkowym deserem, ale nie masz pomysłu co dla nich przygotować w tak krótkim czasie? Które niezawodne ciasta warto przyrządzić w takiej sytuacji? Sprawdź!
Czekoladowe szybkie ciasto
Aromatyczne ciasto z mnóstwem pysznego kakao, przygotujesz i upieczesz w niespełna godzinę. Typowy murzynek składa się z prostych produktów, które często znajdujemy na półce lub w lodówce. Aby ciasto wyszło puszyste, koniecznie pamiętaj o ubiciu białek na sztywną pianę, którą później delikatnie połącz z resztą składników. Nie martw się, że masa przed pieczeniem jest zbyt płynna. Jeśli użyłaś odpowiednią ilość proszku do pieczenia, na pewno szybko zacznie rosnąć gdy tylko włożysz je do piekarnika. Gotowego murzynka dekorujemy ciepłą polewą czekoladową, która nada mu pięknego połysku i jeszcze bardziej czekoladowego smaku.
W znacznie krótszym czasie zrobisz natomiast ciasto amerykańskie. To szybkie ciasto różni się od murzynka dodatkiem pokrojonych w kostkę jabłek z cynamonem lub wydrylowanych wiśni. Zdążysz je przygotować, zanim nagrzeje się piekarnik, ponieważ według tego przepisu, nie ma potrzeby ubijania białek. Czas pieczenia wynosi około 45-50 minut, a gotowe ciasto można zalać polewą z kakao, już kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Ekspresowe i słodkie bezy
Klasyczne bezy, choć przygotowuje się dość krótko, to wymagają długiego suszenia w piekarniku w niewysokiej temperaturze. Jeśli jednak chcesz szybko przygotować coś z niebiańsko słodką i kruchą bezą, upiecz ją razem z owocem np. gruszką lub brzoskwinią. Owoce wystarczy przekroić wzdłuż na pół (gruszkę należy obrać), wyciąć pestki i lekko podpiec. Następnie na połówki trzeba wyłożyć porcję ubitych na sztywno białek z cukrem pudrem i piec, aż beza stwardnieje. Ten słodki, bardzo aromatyczny i efektownie wyglądający deser można przygotować w niespełna godzinę.
Wypieki z dodatkiem białego sera
Ciasto z twarogiem, to kolejny sprawdzony pomysł na ekspresowy deser, ponieważ wszystkie składniki (w tym zmielony ser) wystarczy dobrze ze sobą połączyć, przełożyć do blaszanej lub silikonowej formy i piec przez niespełna godzinę. Placek twarogowy, udekorowany polewą czekoladową i obsypany wiórkami kokosowymi, jest mięciutki, aromatyczny i niesamowicie delikatny. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie polewy, wystarczy oprószyć to szybkie ciasto przesianym przez sitko cukrem pudrem lub cieniutką warstwą kakao.
Błyskawiczne ciasto z twarogiem w postaci apetycznych muffinek? Jak najbardziej! Zrób masę serową z mielonego twarogu, żółtka i aromatyzowanego cukru (warto wypróbować Cukier wanilinowy WINIARY, który sprawi, że ser będzie cudownie pachniał wanilią). Przygotowaną masę serową i ciasto wykładaj naprzemiennie do papilotek lub foremek. Do wierzchniej warstwy ciasta możesz dodać drobne owoce, np. borówki albo maliny. Pieczenie tych pyszności trwa niespełna 25 minut lub do suchego patyczka, a wyjątkowy smak muffinek mile zaskoczy twoich gości.
Ekspresowe ciastka smażone
Jeśli spodziewasz się gości lada chwila, przygotuj naprawdę szybkie ciasto, czyli błyskawiczny lany chrust, który się smaży zaledwie kilka minut. Podstawowe składniki zmiksuj na lejącą masę, którą następnie przełóż do szprycy. Jeśli takiej nie masz, wykorzystaj butelkę po wodzie z wąskim otworem albo woreczek śniadaniowy, z którego odetnij róg. Ciasto wylewaj powoli na mocno rozgrzany olej, tworząc fantazyjne kształty (kółeczka, zygzaki, krateczki). Każde ciastko smaż na rumiano z jednej i drugiej strony, a gdy wszystkie już będą gotowe, wykładaj je na ręcznik papierowy, żeby ociekły z tłuszczu. Lany chrust podawaj ułożony na szerokim talerzu i grubo posypany cukrem pudrem. Nagła wizyta gości i brak słodkiego deseru pod ręką nie muszą przyprawiać gospodyni o zawrót głowy! W ciągu kilku chwil, z wykorzystaniem prostych składników, możesz stworzyć szybkie ciasto lub smakowity deser, który zaskoczy gości!
Artykuł partnera
Komentarze (0)