Zadbaj o naczynia z głową!
Co jest sekretem, by wszelkiego rodzaju patelnie i naczynia mosiężne, miedziane, teflonowe, czy emaliowane, mimo upływu czasu wyglądały jak nowe? Jak to możliwe, że tego rodzaju naczynia w kuchniach naszych babć i ciotek zawsze były w doskonałym stanie? Było to możliwe, ponieważ znały one skuteczne domowe sposoby na ich konserwowanie.
Używały do tego prostych składników, które są na co dzień w naszych domach. W poniższej instrukcji zostanie przedstawionych kilka prostych sposobów, jak zadbać o naczynia.
Naczynia emaliowane
Ważna jest czynność, którą powinno się wykonać jeszcze przed pierwszym użyciem, co pozwoli na tzw. zahartowanie. Należy w tym celu zagotować gorącą wodę, z dodatkiem octu i soli lub ugotować w nich bardzo tłusty rosół.
Złe dla naczyń emaliowanych jest natomiast bardzo częste zmienianie temperatury wody, w czasie zmywania. Dodatkowo, płyn do mycia naczyń należy zawsze dokładnie spłukać gorącą wodą. Aby przedłużyć żywotność naczyń zaleca się także częste ich wycieranie do sucha i polerowanie wełnianą szmatką. Dla lepszego efektu warto od czasu do czasu szmatkę maczać w przetartej kredzie. Jeżeli zdarzy nam się przypalić kawałek naczynia, to najlepiej skorzystać z mieszanki wody, sody oczyszczonej, płatków mydlanych i proszku do czyszczenia. Taką mieszkankę należy zalać wodą, pozostawić w naczyniu na minimum 12 godzin. W ostatniej fazie należy ją zagotować przez pół godziny, a po ostudzeniu wylać wodę. Powtórzenie tego rodzaju zabiegu zwiększa jego skuteczność.
Natomiast zabrudzenia z kamienia najłatwiej usunąć z wykorzystaniem obierków z ziemniaków, które powinno się zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu prze 120 minut, a w kolejnym kroku zalać naczynie octem.
Naczynia teflonowe
W przypadku teflonowych naczyń, jest szczególnie łatwo o zadrapanie, dlatego nie wolno do ich mycia wykorzystywać ostrych gąbek do mycia naczyń. Należy mieć miękką gąbkę i myć naczynia ze zwykłym kuchennym mydłem. Do teflonu nie można używać metalowych łyżek, ponieważ w przeciwieństwie do plastikowych lub drewnianych, pozostawiają one ślady.
Szklane naczynia żaroodporne
Szklane naczynia żaroodporne najłatwiej oczyścić z wykorzystaniem soli i octu. W przypadku silniejszych zabrudzeń, należy na 12 godzin zalać je mieszanką wody i płynu do mycia naczyń.
Naczynia żeliwne
Naczynia żeliwne najłatwiej myje się z wykorzystaniem gorącej wody pomieszanej z sodą oczyszczoną. Natomiast w przypadku przypaleń najlepiej sprawdzi się mieszanka octu i piasku.
Naczynia miedziane
Miedziane naczynia najlepiej czyści się z wykorzystaniem tzw. papki z octu i soli lub mieszanki octu i kredy. Najbardziej zaawansowanym sposobem, dobrym na bardzo przypalone sztuki, jest mieszkanka spirytusu i sproszkowanej cegły. Po użyciu takiej mieszanki, należy naczynia dokładnie wypłukać.
Po każdorazowym umyciu warto przepłukać naczynia wodą z sodą oczyszczoną.
Naczynia z mosiądzu
Mosiężne naczynia i akcesoria kuchenne można bez obaw czyścić ostrym zmywakiem. Dobrze działa także czyszczenie popiołem z popielniczki zmieszanym z sokiem z kiszonej kapusty lub sproszkowaną kredą ze spirytusem.
Jeżeli chcemy zapewnić długą trwałość nowych naczyń, to warto wygotować je z otrębami pszennymi wymieszanymi z wodą, a następnie dokładnie wypłukać i wysuszyć.
Patelnie
Miedziane, żeliwne lub emaliowane patelnie warto zahartować przed początkiem ich używania. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnych przypaleń. Hartowanie najłatwiej zrobić poprzez rozpuszczenie odrobiny smalcu lub oleju, doprowadzenie do wrzenia. Potem wylewa się tłuszcz, a na patelnie dodaje sól i starannie szoruje. Następnie należy dobrze wypłukać patelnię i można z niej korzystać nawet bez tłuszczu.
Komentarze (0)